25.07.2023

Reprezentácia Baseball U15 - Zhodnotenie turnaja ME v Trnave

Príprava

Na turnaj sme sa pripravovali 7 dní. Dva dni počas sezóny sme venovali výberu hráčov. Keďže sú na Slovensku aktuálne 2 tímy do 15 rokov a väčšinu z nich poznám tak výber bol „jednoduchý“. Z týchto 25 hráčov sa niektorí nedostavili ani na prvé stretnutia a iní si už s rodičmi naplánovali dovolenku počas dátumu samotných Majstrovstiev Európy takže výber sa postupne zužoval. Dostali sme sa na číslo 17 a modlili sme sa aby sa nikto z hráčov nezranil, inak by sme ho museli nahradiť nejakým žiakom U12.

 Bohužiaľ stačili 2 dni nato, aby sme zistili obrovské nedostatky baseballových znalostí. Od postavenia hráčov v poli, cez komunikáciu, základné herné situácie, správanie sa nadhadzovača na kopci podľa pravidiel „balk-u“ až po základné baseballové pravidlá. Podľa týchto zistení sme nastavili ciele prípravy a rozsah tréningových jednotiek. Tri tréningy za deň počas piatich dní prípravy mali zabezpečiť, aby naši hráči pôsobili dojmom že sa vedia hýbať na ihrisku. Fyzickú schopnosť chytiť loptu, hodiť ju a odpáliť boli druhoradé keďže športovcom sa nestávame zo dňa na deň.

Rozdelenie tréningov bolo nasledovné: ranný 2,5 hodiny na ihrisku, teoretický tréning na tabuli 1,5 hodiny a poobedený tréning na ihrisku 2,5 hodiny. T.j. 6-7 hodín prípravy za deň počas 5 dní kempu mali pomôcť hráčom nazrieť do sveta baseballu. Treba hráčov pochváliť za prístup počas každého tréningu pretože bolo vidieť, že sú hladní po informáciách. Zapísané zošity museli neustále nosiť so sebou a so spoluhráčmi riešiť baseballové „hádanky“. Odpovede však museli chodiť rýchlo. Každodenným drillom sa náš výzor na ihrisku zlepšoval a hráči sa cítili komfortnejšie pri rôznych odpaloch a situáciách. Hoci sme neustále robili fyzické errory, mentálnych stále ubúdalo čo znamenalo že ciele prípravy spĺňame a môžeme nastúpiť na turnaj zahrať najlepší baseball aký v aktuálnej situácii vieme.


Turnaj

Turnaj mal jediný cieľ a to skúsiť poraziť Maďarsko a udržať sa v „A-pool“ kategórie U15. Preto aj počas zápasových dní sme boli doobeda na ihrisku a trénovali. T.j. stále sme pokračovali v nastavenom trende 2 tréningov za deň. Doobedná hodinka riešenia baseballových situácii, komunikácie a ulievkovej obrany. Poobede zápas proti najlepším z najlepších, ktorý sme tiež brali ako tréning. Hráči si stále pýtali viac a ich motivácia iba rástla. Fyzicky sme vyzerali dobre a na hráčoch nebolo cítiť únavu. Nastavená životospráva s rovnakým časom vstávania a večierky v súlade s pravidelnou stravou fungovali výborne. Ako to však v športe býva, hráči spolu s trénermi chodia po veľmi tenkom ľade medzi radosťou a smútkom. Na turnaji sme prehrali všetky zápasy. Najdôležiteší proti Maďarsku v pomere 4:8. Posledný zápas turnaja nám dal záverčný kliniec keď nás nemci vyprevadili z ihriska po 3 inningoch 22:0.


Štatistiky



Rekapitulácia

Predviedli sme maximum, ktorý reflektuje aktuálnu situáciu v tejto kategórii. Hráčom ďakujem za prístup a kolegom Mišovi Puškárovi a Mišovi Berkovi za trpezlivosť. Romanovi Holekšimu za technické zabezpečenie reprezentácie (strava + ubytovanie + ihrisko) a za samotnú organizáciu turnaja v Trnave. Rodičom ďakujem za neuveriteľnú atmosféru počas všetkých zápasov. Bolo vidieť, že sú na turnaji na rovnakej vlne ako my a povzbudzovali za akéhokoľvek stavu nahlas a hrdo. Myslím, že to bola dôstojná rozlúčka s Á-čkom a teraz prichádza čas na sebarealizáciu. Hráči spolu s rodičmi videli, ako sa dá hrať baseball na tejto úrovni a „krúžkovým“ prístupom s tromi klubovými tréningami za týždeň je to sci-fi. Trénerský staff sa znovu niečo naučil a po troch Majstrovstvách Európy „A-pool“ je čas sa zamyslieť ako ďalej. Ja ako tréner v tejto kategórii mám za sebou 10 reprezentačných sezón a myslím, že je čas sa posunúť. 

Preto vyzývam všetkých hráčov čo mi kedy v tejto kategórii prešli cez ruky a všetkých ostatných hráčov, ktorý na ihrisku svojimi hráčskymi výkonmi stále udržujú baseball pri „živote“. Určite sa medzi vami nájde taký, ktorý odloží svoje hráčske „ego“ bokom a začne nadobudnuté znalosti šíriť ďalej medzi mládež ako tréner. Mládež je cesta k úspechu, úspech je cesta k rozvoju a rozvoj je cesta ku kvalite. 

Zhodnotil: Marek Červený – Head Coach reprezentácie Slovenska U15


Text: Marek Červený

Foto: Branislav Hanták


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF