19.12.2023

SBF - Aktuality - Zhrnutie Hrotovických turnajov U13 a U11 z 16.-17.12.2023

Turnaj U13


Do turnaja sme nastúpili s družstvom U12 s cieľom dať príležitosť všetkým hráčom širšieho výberu ukázať ich chuť bojovať v drese Slovenska a pracovať naplno pre úspešnú kvalifikáciu na ME. V družstvách U13 z Brna, Blanska a Třebíča sme očakávali vačšiu silu a kvalitu, s ktorou sa naši hráči a hráčky pravidelne nestretávajú. To sa aj vyplnilo a hrali sa pekné zápasy postavené na výkonoch nadhadzovačov.


V prvom zápase preto naše hlavné piliere, nadhazovači Ondrej Kotlárik a Pavol Gašparík nedali hráčom Techniky rozhodujúci priestor pre agresívnejšiu hru. Nadhadzovači Techniky na druhej strane mali tažké chvíle pri krotení svojich náhodov a keď sa to aj darilo, dokázali ich naši hráči kontaktovať. Predovšetkým Jerguš Benák, Ondrej Kotlárik, Tomáš Zvonár a Patrik Tietz viacerými odpalmi zabezpečili prvú výhru.
Pochváliť však treba celý team za dobrý výkon v útoku aj v obrane. Druhý zápas odhádzali Jerguš Benák, Mia Bílá a Adam Serdel. Karta sa otočila a naopak, Jergušovi a Mii sa s presnosťou nedarilo tak ako by
sme potrebovali. Súper navyše využíval našu neskúsenosť obrany s U13 systémom baserunningu a veľmi ľahko získavali skórovacie pozície. To sa prejavilo aj v poľavení v koncetrácií v našom útoku a obrane a Blansko pohodlne zvíťazilo.


Tretí zápas už bola zjavná únava po dlhom dni na oboch stranách (zápas sa začínal 18:30, pričom náš výjazd sme začali už o 6:30). Vlažné tempo zo začiatku viac vyhovovalo súperovi z Třebíča a získal menšie vedenie. Hoci Paťo Tietz nadhadzoval podľa očakávania, nejaké body sa Nuclears predsa podarilo stiahnuť. V predposlednej dohrávke sme však siahli na dno rezerv energie, využili neskúsenosť posledných nadhazovačov súpera a dotiahli z 1:7 na 7:7. Záverčnú zmenu zápasu za nás dohádzal Jakub Miko a podarilo sa mu útok súpera udržať na uzde. V našej dohrávke sme už však napriek priaznivej situácií nedokázali rozhodujúci bod dotlačiť a zápas sa teda ukončil nerozhodne.


V zápasoch dostalo priestor všetkých 13 hráčiek a hráčov, niektorí sa predviedli podľa očakávania, niektorí nad očakávanie, čím načrtli základ zostavy pre blížiacu sa kvalifikáciu ME v Trnave v júli 2024.

Výsledky turnaja U13


Turnaj U11


Družstvo Slovenska U11 bolo zložené predovšetkým z hráčov, ktorí na jar 2023 odohrali veľmi pekný turnaj Super Cup V Hlubokej. Deti sa poznali a vytvorili veľmi dobrú partiu. Vačšina detí pravidelne hráva zápasy U12 vo svojich kluboch.


V prvom zápase sme nastúpili proti Klasiku Frýdek-Místek. Menej skúsený team súpera zo začiatku vyťažil dva dobehy z vlažného štartu Lili Zambojovej na nadhode no na zvyšok zápasu to bolo všetko. Od
dohrávky prvej zmeny už taktovku prebral Slovenský celok, nakoľko problém s kontrolou bol aj na strane nadhadzovačov Klasiku a na dobré nadhody boli naši hráči pripravení. V ďalšej zmene už Lili podala koncentrovaný ukľudnený výkon. Zápas sa ukončil za stavu 8:2 predčasne pre problémy so zostavou súpera.


Počas prípravy na druhý zápas s Technikou Brno sme pri pohľade na rozcvičujúcich sa nadhadzovačov oboch strán očávali vyrovnaný súboj. Náš Adrián Serdel na začiatku predviedol skvelú rýchlosť a ukážkovú kontrolu a nedovolil súperovi takmer nič. Súperov nadhadzovač však pri svojej rýchlosti nedokázal nájsť kontrolu a v spojení s problémom catchera rýchle nadhody zastaviť, nám umožnili pohyb po métach. Aj v ďalších zmenách naši nadhazovači pokračovali v kvalitnom výkone, Milan Kačmár, Mathias Daniš a Andrej Laco nedovolili súperovi sa výraznejšie presadiť. S konečným výsledkom 10:1 sme mohli byť spokojní.


Pod dvoch zápasoch čakala náš team prestávka s obedom, ktorá preniesla väčšinu energie detí do žalúdkov. Taktovku v nasledujúcom treťom zápase tak od začiatku prebral súper z Třebíča. Skvelý
nadhadzovač Tretera predstavoval pre našich hráčov so svojimi rýchlymi nadhodmi priveľkú prekážku a naša obrana, ktorú zjavne zmohol obed ale aj náročný víkendový program horela v základoch. Na nadhode sa v drese Slovenska predstavila návšteva spoza veľkej mláky Blake Kovač. Hoci predviedol solídny výkon, súper predviedol viaceré dobré odpaly, ktoré podporilo množstvo chýb v obrannej hre. Konečný výsledok 9:0 nás po dvoch výhrach vrátil na zem a ukázal rezervy, na ktoré môžeme zamerať ďalšiu časť prípravy slovenského výberu. Počas víkendu však pre naše deti bolo okrem zápasov v Hrotovickej hale pripravené aj sústredenie v skvelom zázemí štadióna Nuclears v Třebíči. Ročník, ktorý práve nehral turnaj, mohol počas dvoch tréningových jednotiek vziať do rúk na celý deň pálku. Našim hráčom a hráčkam sa počas dvoch dní venoval Jaro Sitár (v nedeľu aj Johny Tietz) s podporou viacerých trénerov hostiteľa. To umožnilo individuálny prístup pre každého hráča a možnosť zapracovať na viacerých detailoch pálkarskeho umenia. Viaceré moderné technológie nielen spestrili deťom deň, ale hlavne im pomohli odhaliť mechanické chyby a tréneri mohli hráčov nasmerovať na množstvo zaujímavých drilov, ktoré ich môžu pomôcť odstrániť.

Výsledky turnaja U11


Verím, že uplynulý víkend znamenal pre naše mladé nádeje nielen množstvo nových baseballových skúseností, zručností a poznatkov ale aj pomohol utužiť kolektív širšieho výberu Slovenskej reprezentácie do 12 rokov.

Matúš Miko – Head Coach

Sústredenie v Třebíči

Počas víkendu však pre naše deti bolo okrem zápasov v Hrotovickej hale pripravené aj sústredenie v skvelom zázemí štadióna Nuclears v Třebíči.



Text: Matúš Miko

Foto: Ján Serdel, Ján Tietz, Zuzana Zambojová, Jiří Navrátil, Andrej Kotlárik, Stanislava Gašparíkova


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF