03.12.2023

Dobré ráno, baseball. Rozhovor s Ronaldom Kupkom

Dobré ráno, baseball

     Po skončení hracej sezóny sa Vám opäť hlásime s našou pravidelnou rubrikou a prinesieme Vám opäť niekoľko zaujímavých informácií zo slovenského baseballu. Dnes to bude rozhovor s jedným zo zakladateľov nášho športu na Slovensku a čelným predstaviteľom trnavského baseballu Ronom Kupkom.


Ahoj Rony.

 Ďakujem, že si súhlasil s rozhovorom s Tebou a teším sa, že mi odpovieš na moje zvedavé otázky.

Začnem súčastnosťou a na úvod mi dovoľ sa spýtať na Tvoju momentálnu hráčsku kariéru. Po niekoľkých rokoch si sa opäť začal objavovať v na ihrisku nie, len ako kouč, ale aj ako hráč. Viem, z vlastnej skúsenosti, že v našom veku niečo plánovať je náročné, ale nedá mi. Budeš ďalej aktívnym hráčom trnavského teamu, lebo stretávať sa aj pri hre bolo veľmi príjemné?

Ahojte všetci, 

Ďakujem za záujem o moje vízie a predstavy či názory na slovenských basebalov é dianie, či už z oblasti môjho súkromia alebo všeobecne… 

Moja momentálna cesta v baseballe sa skôr orientuje funkcionárskym smerom a keďže trávim čas v tomto prostredí a moje fyzické a aj energetické telo mi slúži veľmi dobre, tak som sa pokúsil  postaviť do diamondu a zaspomínať si na krásne prežité roky ako aktívny hráč.  

Ak  bude chuť, čas a zdravie v harmónii s mojimi túžbami znovu sa postaviť do boxu, veľmi rád sa budem i naďalej stretávať s priateľmi na ihrisku pri hre. Zahrať si  s Fuzami je moja srdcovka. A najkrajšie pocity mám pred a po zápase… Ostatné je len akási medzihra.



A z toho hneď vyplýva aj môj ďalší dotaz. Možno zakorčulujem trošku do zákulisia. Povráva sa, že by mal trnavský team na mieste kouča v sezóne 2024 získať posilu. Ak to nie je predčasné, prezradíš nám, k akým zmenám príde?

V klube už dlhodobo koketujeme s potrebou  doplniť a oživiť trénerský tím. Aj vzhľadom na počty detí, ktoré nám pribúdajú, to mňa osobne najviac teší, a to aj bola moja veľká túžba pri návrate po 15 rokoch ne aktívnej činnosti, aj keď z klubu som nikdy neodišiel. Som rád, že predstava nového člena trénerského tímu sa naplnila a môžem dnes povedať, že v osobe Dušana Borbelyho vidíme potenciál do budúcich rokov. Dušan ma našu dôveru a my sa veľmi tešíme  na spoluprácu s týmto sympatickým  mladíkom… ☺. Do trénerského tímu oficiálne pribudol aj bývalý úspešný hráč a reprezentant SR – Juraj Čordáš, ktorý ma veľké  skúsenosti  a hlavne pedagogicky dokáže hráčov usmerniť a naučiť správnym návykom.  Spolu s trénerský ostrieľaným  a neodmysliteľným členom ANGELS Marekom Červeným, bude tato trojica našou veľkou nádejou pre výchovu kvalitných hráčov pre návrat diváckej kulisy ako za čias, keď sme, ako klub dokázali vybojovať postup do A skupiny PEM v San Maríne.



Ďakujem a určite by sa naši čitatelia radi dozvedeli aj niečo o trnavskej mládeži. Máte vo vašom tíme najväčšiu mládežnícku základňu na Slovensku. Aké súťaže plánujete obsadiť v roku 2024 s mladými baseballistami? Plánujete aj zahraničné súťaže?

Áno, osobne ma najviac teší táto skutočnosť. Predstava o budovanej novej Trnavy vychádza zo širokej základne od detí, ktoré už dokážu vnímať baseball ako hru, ktorá je pre nich zábavná a prináša im radosť. V uplynulom roku sme mali slušný nárast detí do 10r, a to nás zaväzuje, aby sme poskočili dopredu nielen v oblasti súťaži, ale aj v oblasti infraštruktúry klubu.  Určite plánujeme alternatívne zahraničné súťaže, aby vyhratosť bola v úmerná zateženiu  organizmu v jednotlivých vekových kategóriách.


Tento rok oslavuje Slovenská baseballová federácia 30 rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti trošku spomínažu ME a, ako sa pamätám, ešte pred rozdelením Československa, si bol prvým Slovákom vo federálnej reprezentácii. ( neskôr spolu s Mojom Jankovičom ).  Si asi najviac kompetentný porovnávať rozdiel úrovne reprezentantov v Čechách a na Slovensku vtedy a dnes. 

Tie roky boli v mojom živote nezabudnuteľné… Odmlka… Spomínam v duchu na to, čo všetko som si v tom čase plnil z mojich snov. …. Kam som sa s baseballom dostal… Prečo práve Ja… Bol to môj život, veľká túžba byť v športe úspešný. Obrovské chcenie a EGO: ma hnalo dopredu. V tom čase som nepoznal nič silnejšie, čo by mi prinášalo naplnenie v mojom živote. Úprimne som dýchal –žil -spal -jedol a sníval BASEBALL. Asi to ani nedokážem vyjadriť, ako som vďačný, zato, že som spoznal tento šport a mohlo ho okúsiť na rôznych výkonostných úrovniach v Európe aj US. Nielen samotná hra, ale aj ľudia okolo, boli neodmysliteľnou súčasťou toho, čo som v tej dobe prežíval. Mojo bol, je aj vždy bude ten, ktorý časť týchto chvíľ trávil spolu so mnou pri repre zrazoch v Prahe. Zažili sme toho spolu veľa. Ja si ho nesmierne vážim za ten krok, ktorý pred rokmi urobil a vydal sa na rozhodcovskú éru, kde dosiahol asi najväčší slovenský úspech na medzinárodnom poli. Je uznávaný nielen v Európe, ale aj vo svetovom baseballe a ja mu prajem, aby raz dozrel až do tej najvyššej ligy. 

Ja nechcem porovnávať športovú hernú stránku.  Úroveň je vždy priamo úmerným podmienkam, aké vytvoríme pre danú oblasť.  Môj názor je, že veľmi trpíme na dostupnosť plôch, to, aby sme tento šport na Slovensku pozdvihli na vyššiu úroveň. Nikomu sa nedá nič vyčítať, ale žiaľ pokiaľ samosprávy nebudú v tomto smere nápomocné, asi sa ďalej nepohneme, a ak tak veľmi málo. V tomto vidím, že český baseballový národ má výhodné postavenie. Ich úspechy na medzinárodnom poli sú odrazom kvalitnej infraštruktúry a finančného zázemia v kluboch. Import v osobe Jeffa Samuel sa bol pred rokmi doslova geniálny ťah. Odvtedy vnímam štart novej éry českého baseballu. Verím, že raz sa to podarí aj niektorému zo slovenských klubov a tým sa na kopne niečo nové. Osobne si myslím, že na to, aký máme počet ihrísk a členskej základne sme úspešné. Máme viacerých hráčov, ktorí majú fyzické predpoklady na to, aby mohli stabilne hrávať v zahraničných ligách. Prečo tomu tak nieje? Mentálne sme málo športovo vyspelý národ, čo sa kolektívneho športu týka. Ale to je iba môj pocit. Vôbec to tak nemusí byť. Takže asi takto.



A na záver mi dovoľ zabŕdnuť trošku do Tvojho súkromia. Keďže sme priatelia, tak zneužijem to, že si mi spomínal Tvoje aktivity mimo náš šport. Verím, že to neovplyvní Tvoje fungovanie v riadení našej federácie.

☺ Hahahá… Áno v mojom živote sa veľa zmenilo a šesť veľa zmien by sa dalo očakávať… Aké to budú neviem ani ja sám. Veľa som v živote plánoval a život mi ukázal správnu cestu i, keď sa nezhodovala s mojimi predstavami a ja som  dnes za to veľmi vďačný. Moje súkromie sa stalo otvorené pre každého, kto je na ceste k pochopeniu, že spoznať svoje EGO a zároveň nájsť v ňom skutočnú jeho podstatu, je cesta k lepšiemu životu. Každý, to dostávame skrze oblasť, ktorá nám je najbližšia. Ja som to začal spoznávať skrze svoje deti, ktoré športovali a Alex ešte stále športuje profesionálny  Žiaľ sa to deje skrze zranenia a bolesti na duši, ale ak to človek prijme, otvoria sa mu nové možnosti. A ja som tento priestor začal objavovať po Alexovom zranení, keď sa mi „ zrútil svet. Možno to vypadá ako vyznanie, ale takto to mám ja vo svojom súkromí momentálne. Súťažný šport pre mňa už dávno nie je tým, čo bol. Je to o EGU, vlastná skúsenosť. Mnoho ľuďom súťaženie prináša adrenalín, radosť, ošiaľ, smútok aj plač. Doporučujem prečítať si knihu Vnútorná dimenzia športu… Tam je popísané a vysvetlené veľa z amatérskeho aj profesionálneho športu.

I, keď moje nové myslenie a postoj k životu nabral iný smer, zatiaľ sa nechystám opustiť rady federácie, teda aspoň zatiaľ nie, všetko je možné a nič nieje nemožné. A hlavne nič nieje večné. Tak, ako v Angel s aj na SBF sa budem znažiťo to, aby bola medzi ľuďmi, aj klubmi  korektnosť. Aby ľudia, ktorí v nej aktívne pracujú, robili túto inštitúciu dôveryhodnou.


Pred pár rokmi sme spolu s Tebou s veľkým napätím sledovali športovú drámu Tvojho syna. Trošku s obavou sa pýtam a zároveň verím, že je v úplnom poriadku.  

Áno, je v absolútnom poriadku, bez známok akejkoľvek ujmy na fyzickej či psychickej úrovni.  Asi to možno považovať za zázrak, že to všetko dobre dopadlo.  Od zranenia má už za sebou skoro 4 sezóny. Užíva si hokej popri štúdiu fyzioterapie. Uvidíme, kam ho to posunie v živote.


Veľmi pekne ďakujem za rozhovor, dúfam, že som nebol nepríjemný, prajem veľa zdravia a úspechov a, ako vždy sa teším na osobné stretnutia.

Ďakujem a nápodobne prajem celej baseballovej rodine iba všetko dobré….

18 ☺



Text: Tibor Brauner a Ronald Kupka

Foto: Pavol Teslík


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF