16.10.2023

SBF - Aktuality - Akademik Košice


Milá baseballová komunita v Košiciach,

sme na konci sezóny 2023 a týmto spôsobom by som rád zhrnul pôsobenie nášho klubu v nasledujúcich riadkoch. Verím, že sme na dobrej ceste a o náš pokrok sa s Vami chcem podeliť týmto newsletterom.

Ako je na tom baseball v Košiciach?

Už piatu sezónu funguje klub s novým vedením a organizáciou. Fungujeme ako oddiel klubu Akademik TU Košice, vďaka čomu máme stále prístup k priestorom na trénovanie a sú nám poskytované dotácie zo Slovenskej Asociácie Univerzitného Športu. Už piaty rok sa na ihrisku v areáli TUKE trénuje pravidelne a košický tím pôsobí v súťažiach pod hlavičkou SBF.


Mužský tím

„Áčko“ Košíc aj túto sezónu pôsobilo v najvyššej slovenskej lige – SBL. Napriek pekným výkonom sa nepodarilo naplniť avizovaný cieľ postupu do najlepšej štvorice ligy, opäť sme sa umiestnili v spodnej časti tabuľky. Ako čoraz silnejšia konkurencia sa ukazujú byť aj tímy, ktoré boli pred niekoľkými rokmi outsidermi. Liga ide kvalitou výrazne nahor, s čím sa budeme musieť vysporiadať iba tvrdou prácou a konzistentnými tréningami. Pekný výsledok dosiahli Košičania aspoň na medzinárodnom Toreros cup, kde obsadili opäť bronzové tretie miesto.

V budúcej sezóne plánujeme nastúpiť opäť do najvyššej súťaže, už aj s výraznými posilami. Jedná sa o hráčov, ktorí prestúpili z iných ligových klubov, ale aj o hráčov zo susednej Ukrajiny, vrátane mládežnického reprezentanta. Viac informácii prinesieme v najbližších mesiacoch.


Mládež

Sezóna 2023 bola pre Košický baseball zlomová v tom, že sa opäť začalo pracovať s mládežou. Nábor začal koncim zimy a počas roka sa nazbieral slušný počet detí. Výber žiakov sa zúčastnil sústredení v Debrecíne a v Érde, kde mohli zbierať skúsenosti a vyskúšať si kvalitné zápasy. V najbližšej sezóne máme ambíciu nastúpiť so žiackym družstvom do celoslovenskej žiackej ligy, pred čím ale bude potrebné urobiť ešte veľký kus práce. Čaká nás intenzívna zimná príprava a prípravné zápasy, ktoré ukážu potenciál košickej mládeže v celoslovenskej konkurencii. 

Nábor mládeže stále pokračuje, teda budeme radi za každé zdieľanie informácie o našej práci. 


Ihrisko

Staré škvárové ihrisko na Vysokoškolskej ulici je jediným vonkajším areálom na východe Slovenska, kde sa realizujú tréningy baseballu. Smutný súčasný stav je výsledkom zanedbania údržby priestoru. Tento problém má korene v univerzitnej politike, ktorá drží náš klub v neistote už niekoľko rokov, čo nám neumožňuje do ihriska investovať potrebné prostriedky.

Pevne veríme, že sa nám v najbližšej dobe podarí pohnúť dopredu s touto situáciou, aby sme vedeli zabezpečiť vhodnosť areálu aspoň pre zápasy žiackej ligy. Muži budú s veľkou pravdepodobnosťou aj naďalej cestovať za ligou na západ Slovenska.


Staňte sa aj vy súčasťou nášho príbehu!

Chceme z nášho klubu vybudovať silnú značku, ktorá bude fungovať dlhodobo. Aby klub ostal stabilný pre ďalšie generácie, radi by sme vytvorili pevné štruktúry v komunite, tvorenej z hráčov, manažérov, nadšencov a trénerov. Ak máte chuť sa aj vy stať súčasťou nášho klubu v akejkoľvek forme – či ako tréner, hráč, či podporovateľ – neváhajte nás kontaktovať 🙂



Ďakujeme

V mene klubu sa chcem poďakovať všetkým podporovateľom a fanúšikom, ktorí pri nás stoja v pekných aj ťažkých časoch. Ďakujeme rodičom za dôveru, ktorú nám vložili pri skromných začiatkoch práce s mládežou a veríme, že vďaka tejto podpore dokážeme vybudovať novú silnú generáciu košických baseballistov. Veľmi si ceníme aj pomoc a cenné rady od vedenia SBF a jednotlivých klubov. Vidíme sa v sezóne 2024!


Text: Max MartinPrezident Akademik Košice

Foto: Akademik Košice


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF