16.07.2023

Dobré ráno, baseball. Rozhovor s generálnym sektretárom SBF Fratiškom Buntom

Dobré ráno, baseball

     Ak ste si prečítali minulé články a rozhovory našej, už pravidelnej, rubriky, sme radi. Chceme Vás informovať o dianí v slovenskom baseballe prostredníctvom ľudí, ktorí pracujú pre fungovanie a rozvoj nášho športu. A k takýmto po veľa rokov patrí aj generálny sekretár Slovenskej baseballovej federácie Fero Bunta. Takže dnes pár otázok pre Feriho.


     Dovoľ, Feri, aby som sa Ťa spýtal hneď na začiatku na Tvoje účinkovanie v technickej komisii WBSC Europe. Spolu s úspechom Moja Jankoviča na poli medzinárodného rozhodcovstva, považujem za veľký úspech slovenskej športovej diplomacie Tvoje pôsobenie v čele spomínanej komisie. Čo podľa Teba zohralo hlavnú úlohu v tomto Tvojom úspechu ( a neskromne podotknem, k úspechu slovenského baseballu)?

Ja som sa stal technickým komisárom v roku 2006 a odvtedy som bol členom technickej komisie Confederation European Baseball, ktorá sa pretransformovala po spojení zo softballom na WBSC Europe. V minulom roku ma oslovilo vedenie WBSC Europe, či by som nechcel zastavať pozíciu technical and competition director, ponuka ma zaujala, nakoľko by som veľmi rad pomohol rozvoju a propagácii baseball v Európe. Verím že už v tomto roku sme začali zo zmenami, ktoré pomôžu k skvalitneniu turnajov.


Federation Cup 2021 – František Bunta, Martina Kovácsová a Pavol Mozola

  Tak ešte raz gratulujeme a verím, že práca v čele tejto komisie bude prospešná pre baseball na Slovensku, tak ako Tvoje pôsobenie bolo aj doteraz. Medzi divákmi na nedávnom Federation Cup v Bratislave som zistil, že veľa z nás nepozná model európskych baseballových súťaži. Môžeš, prosím, vysvetliť čitateľom, aké pohárové súťaže v rámci európskeho baseballu prebiehajú v kategórii mužov a prípadne aké sú postupové kľúče medzi týmito súťažami.

V Európe máme v súčasnosti 3 kategórie pohárov, Champions Cup je najvyššie postavený pohár v našom systéme kde hra 8 družstiev, pod ním je Confederation Cup a následne Federation Cup (posledný pohár ma podľa počtu prihlásených družstiev kvalifikačné turnaje na postup).


    A čo mládež. Organizuje WBSC Europe aj pohárové mládežnícke turnaje?

Mládežnícke pohárové súťaže organizácia nezabezpečuje, my sme všetko dobrovoľníci a v tomto roku napríklad organizujeme 14 turnajov. Ale napriek tomu v Európe je mnoho mládežníckych, podujatí ktoré sú veľmi kvalitne a výborne organizovane.


     Tak už vieme čo to o zahraničí a teraz k dianiu na Slovensku. Ako mi v prvom rozhovore našej rubriky spomenul prezident SBF Mojo Jankovič, chystá sa oslava 30. rokov baseballu na Slovensku. V čase nášho rozhovoru ešte veľa vecí nebolo vôbec jasných. Sú u v súčasnosti nejaké detaily o tomto podujatí, ktoré by si mohol prezradiť?

Áno, oslavy pripravujeme, čoskoro zverejníme termín a miesto, ale už dnes môžem prezradiť, že hlavná oslava bude v novembri v Bratislave v Dome športu.


Generálny sektetár SBF – František Bunta

Napriek tomu, že som členom správnej rady SBF a viem, že na programe rokovania tohto orgánu SBF sa o tomto nehovorilo, položím Ti jednu otázku, aby som poznal Tvoj názor. Neuvažuješ s Tvojej pozície v budúcnosti o zorganizovaní niečoho podobného, ako poznáme s iných súťaží a športov. Mám na mysli All Star game vo formáte napr. majster SR proti výberu ligy, alebo výber SBL proti výberu TBL a podobne?

Už sme o tom hovorili a uvažovali viackrát, bude dobré, na Rade klubov, otvoriť túto otázku, nájsť termín, ihrisko a môžeme zorganizovať podujatie, o akom hovoríš.


Federation Cup 2023 – František Bunta a Tibor Brauner

Ďakujem za rozhovor, Ferko a teším sa na ďalšie osobné stretnutia – verím že aj na ihrisku v drese Fooze 🙂

Tibor Brauner

Text: Tibor Brauner

Foto: Pavol Teslík


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF