09.07.2023

Reprezentácia U12 - Zhodnotenie 4. a 5. hrací deň kvalifikácia ME, Bulharsko

4. hrací deň – zápas proti Maďarsku

Vo štvrtok nám rozpis pridelil tradičného súpera z Maďarska. Súper sa v predchádzajúcich zápasoch trápil a všetky tri zápasy vysoko podľahol protivníkom z Ukrajiny, Poľska aj Belgicka. Ich motivácia vyhrať teda bola veľmi vysoká, znásobená tradičnou rivalitou. Do zápasu sme išli s veľkou vôľou vyhrať, keďže pri výhre v nasledujúcich zápasoch sme stále mohli pomýšľať na postup do sobotňajšieho finále. Snažili sme sa teda vyskladať čo možno najlepšiu zostavu.

Nadhadzovať začal Gabo Hečko, ktorý svoje nadhody dokázal smerovať do strike zóny a maďarskí pálkari sa vedeli do nadhodov triafať. Naša obrana však spravila príliš veľa chýb pri rutinných odpaloch, čo pre nás v prvej zmene znamenalo 4-bodovú sprchu a to na nás doľahlo v útoku kde sme nedokázali odpovedať. Agónia v obrane pokračovala aj v druhej zmene. Zvoľniť tempo sa návštevou nadhadzovača snažil náš catcher a onedlho aj coach, čo chybne vyhodnotil rozhodca ako druhú návštevu a vynútil si striedanie. Pokračoval teda Tomáš Zvonár, ktorého slabšiu kontrolu opäť nepodporila obrana. Po druhom útoku súpera teda na tabuli svietilo hrozivých 14:0.

Nasledoval dôrazný dohovor hráčom, čo ich zjavne povzbudilo k útoku a zníženiu na 14:5. Do ďalšej zmeny nastúpil na nadhod Jerguš Benák, ktorý výborným výkonom nedovolil súperovi skórovať a my sme pridali ďalšie tri body. V tom žiaľ prišla búrka a viac ako hodinová prestávka, ktorá nám veľmi neprospela a súper opäť 5 krát skóroval. Útok súpera zastavil až Rišo Pardavý. Naši hráči sa síce ešte snažili o návrat v útoku, no podarilo sa už len korigovanie na záverečných 19:11.

V tomto zápase sme určite nepredviedli dobrý výkon. Až príliš veľa obranných chýb povzbudzovalo súperove útočné chúťky. 11 bodov v útoku by pri relatívne spoľahlivej obrane z predchádzajúcich zápasov stačilo na pohodlné víťazstvo. Tento zápas bude slúžiť ako lekcia pre družstvo aby pristúpili s plnou koncentráciou k akémukoľvek súperovi, napriek jeho slabším výsledkom.



5. hrací deň – zápas proti Belgicku

Prehra s Maďarskom pre nás znamenala záverečné umiestnenie na 5. mieste, čiže v poslednom zápase nám už o nič nešlo. Belgičania sa na turnaji prezentovali dobrými výkonmi a podľahli len Ukrajine v tesnom zápase. Do hry sme nasadili predovšetkým menej skúsených a mladších hráčov. Našim nadhazovačom sa v tomto zápase veľmi nedarilo a kombinácia pálkarskeho potenciálu súpera s chybami našej obrany sa postupne pretavila na narastajúce skóre Belgicka. Hoci sa nám podarilo niekoľko veľmi pekných odpalov, zužitkovali sme ich len na jeden čestný bod v podaní Paťa Tietza po odpale Onďa Kotlárika. V zápase sme mohli pokračovať o jednu ďalšiu zmenu, ak by jasný out pri tlačenej hre na domácej méte nepochopiteľne nebol uznaný. Záverečné skóre 1:18 nám nastavuje zrkadlo a ukazuje množstvo práce, ktoré máme pred sebou.



Celkové hodnotenie

Akékoľvek medzinárodné podujatie nám poskytuje veľmi cenné porovnanie úrovne nášho baseballu s inými zúčastnenými krajinami. Keďže bola tohtoročná kvalifikácia ME prvá po niekoľkoročnej odmlke spôsobenej covid pandémiou a aj na domácej scéne cítime generačnú medzeru, nebolo ľahké stanoviť si jasný cieľ. Ukrajina či Belgicko sú dlhodobo výkonmi pred nami a podľa očakávania boli aj finalisti turnaja výsledkovo vyčnievajúci nad ostatnými účastníkmi. Poľsko a Maďarsko sú naši tradiční súperi a v závislosti od generácie sa víťazstvá striedajú s prehrami.

Zápasy s nimi nám dali veľmi veľa informácií a skúseností. Konečné piate miesto zo šesťčlennej skupiny samozrejme nesplnilo naše očakávania, ja osobne som dúfal v umiestnenie v hornej polovičke. Keď sa však spätne vrátime k priebehu zápasov, predvedeným výkonom, skutočnosti že 2/3 družstva bude opäť vo výbere aj o rok, môžeme do budúcna pozerať s miernym optimizmom.

Na jeseň 2022 sme sa spolu s Martinom Bosým a Jarom Sitárom snažili naštartovať systematickú prácu so širším výberom hráčov a hráčiek. Neskôr sa pridal aj Ján Tietz, aby sme dokázali efektívne pracovať s väčším množstvom detí. Myslím si, že pravidelné stretnutia výberu aj počas zimnej „sezóny“ postupne prinesie svoje ovocie a po skúsenosti z kvalifikácie môžeme zamerať našu pozornosť na rôzne detaily a zručnosti, ktoré nám môžu pomôcť uspieť v ďalších rokoch.


Text: Matúš Miko, Head Coach Baseball U12

Foto: Matúš Mikto


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF