12.06.2023

Dobré ráno baseball. Rozhovor s Martinom Brunegrafom.

 V našej, verím, že previdelnej rubrike, Vám ponúkame ďalší z rozhovorov s ľudmi, ktorí sa snažia posunúť slovenský baseball dopredu. A aj to je dôvodom toho, že sme oslovili Martina Brunegrafa s niekoľkými otázkami.


Ahoj, Bruno. Dúfam, že Ťa môžem takto oslovovať, veď asi nie je hráč baseballu na Slovensku, ktorý by Ťa nepoznal pod touto prezývkou. A nie len na Slovensku. Dovoľ mi položiť Ti niekoľko otázok, ktoré by mohli zaujímať baseballovú, ale aj inú športovú verejnosť.


Martin Brunegraf a Martin Pohanič

Na začiatku by som sa Ťa rád spýtal, ako sekretára SBF zodpovedného za priebeh súťaží na Slovensku, ako si spokojný s priebehom mužských súťaží, ako sa osvedčil systém rozdelenia mužskej ligy na  hornú a spodnú polovicu po základnej časti?

Priebeh súťaží je od začiatku poznačený nepriaznivým počasím, ktoré pretrváva aj v aktuálnych dňoch. Nepamätám si na rok, kedy by sme boli nútení prekladať také množstvo zápasov naprieč všetkými vekovými kategóriami. Aj napriek týmto komplikácia sa nám väčšinu zápasov podarilo preložiť a odohrať a to najmä vďaka skvelej spolupráci s manažermi klubov, komisii zapisovateľov a rozhodcov

Rozdelenie najvyššej súťaže po odohratí základnej časti bol za mňa dobrý krok a verím, že sú s ním spokojné aj všetky kluby. Koniec koncov sme sa na tomto systéme zhodli všetci na pravidlenej rade klubov



To je mužská liga, ale našou budúcnosťou je predovšetkým mládež. Ako v týchto kategóriach vyzerujú súťaže? Vidíme nejaký kvantitatívny, alebo kvalitatívny, nárast oproti predchádzajúcim rokom?

Najlepším výkonnostným ukazovateľom sú za mňa výsledky reprezentácii. A tu si myslím, že už prvá tohtoročná repre akcia ukázala, že náš šport ide správnym smerom, keď reprezentácia žiakov do 10 rokov podala skvelé výkony na prestížnom medzinárodnom turnaji Super Cup a umiestnila sa na výbornom 8. mieste. V tomto roku nás ešte čakajú kvalifikácie na ME žakov do 12 rokov, junirov do 18 rokov a v neposlednom rade ME kadetov do 15 rokov. Verím, že po skončení týchto akcií budeme môcť byť spokjní minímalne tak ako po úspechu našich najmladších reprezentantov. 



Vzhľadom k tomu, že máš viac funkcií v našom baseballovom hnutí, by som sa Ťa rád spýtal na Tvoj domovský tím, Apollo Bratislava. Isto sa budete snažiť o opätovné obhájenie titulu majstra Slovenska, ale ako sa Vám darí vo Vašom medzinárodnom pohárovom pôsobení po jeho prvých kolách?

Získať titul je pre nás prvoradý cieľ! Taktiež sa pokúsime o zisk titulu v medzinárodnej Euro Interleague Baseball, v ktorej tabuľke základnej časti aktuálne figurujeme na druhom mieste, o jeden zápas za lídrom Budapešť Red Wolves. Predčasným vrcholom sezóny však pre našich mužov bude Federation Cup, organizovaný na našom ihrisku od 19.6. do 24.6.2023. Proti tímom zo Švédska, Švajčiarska, Rakúska, Belgicka a Ukrajiny zabojujeme o postup medzi elitnú osemnástku starého kontinetu.



A na záver ešte jedna otázka, možno trošku na telo. Bol si dlhé obdobie hlavným a hrajúcim trénerom mužskej reprezentácie. V súčastnosti si ako hráč reprezentácie pod vedení trénera Šišoláka. Ako Vám funguje spolupráca? Robíš mu aj poradcu, s Tvojimi skúsenosťami, alebo si len na poste radového hráča?

Okrem hráčskych povinností sa Šišovi snažím pomáhať najviac ako sa dá, so všetkým čo potrebujeme a myslím si, že naša spolupráca prebieha bezproblémovo.



Ďakujem Ti, Bruno za rohovor o aktuálnych témach a verím, že sa v krátkom čase budeme zhovárať aj o iných oblastiach slovenského baseballu.

Tibor Brauner

Text: Tibor Brauner a Martin Brunegraf

Foto: Pavol Teslík


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF