05.05.2023

SBF - Aktuality - Akademik Košice

Ostrov baseballu na Východe nepoľavuje v rozvoji

Baseballová geografia na Slovensku nie je ku košickému družstvu práve milosrdná. Najbližšie aktívne kluby nachádzame až v Topoľčanoch a Trnave, čo sú mestá tak vzdialené, že spolupráca vo forme pravidelných prípravných zápasov či turnajov je iba ťažko realizovateľná. Muži si na takúto situáciu za tie dekády zvykli, mládeži sa ako tréneri snažíme ponúkať čo najviac plnohodnotné a zábavné alternatívy. 


Ako vyzerá košický káder v tohtoročnej lige?

Oproti minulým rokom nastalo niekoľko menších zmien, avšak jadro tímu ostalo pevné. Pribudol nám do tímu hráč japonskej národnosti Jun Shinohara, ktorý obliekal dres „béčka“ Apolla, zahral si aj v Maďarsku a rodnom Japonsku. V našom tíme z neho chceme mať stabilného prvométara, ktorý navyše má čo ponúknuť aj v útoku. Veľmi pozitívna správa pre našu obranu je forma Ondreja Chudáčika na kopci, ktorý sa pripravoval v Česku spolu s Oliverom Pentekom a Palim Hudákom. Títo rodení košičania pôsobiaci v Brne nechávajú na ihrisku srdiečko a vidíme to už aj v štatistikách, kde patria k ťahúňom mužstva. 


Bude sezóna 2023 zlomová?

V tomto roku sú v Košiciach dva primárne ciele – rozvoj mládeže a umiestnenie mužov v TOP4 skupine SBL. Snažíme sa postupovať na oboch frontoch, zlepšujeme herný prejav mužského tímu a zároveň sa snažíme už teraz vychovávať budúcnosť baseballu v Košiciach. Žiacke družstvo skladáme pomaly ale isto, ešte tento rok s nimi chceme stihnúť odohrať viacero turnajov na Slovensku aj v susednom Maďarsku. Za južnými hranicami máme nadviazanú spoluprácu v oblasti rozvoja mládeže s tímom Debrecen Tigers, ktorí sa dlhé roky pasujú s rovnakými výzvami, ako Košice. 


Ako vidíte budúcnosť nášho športu v regióne?

Osud košického klubu máme v rukách my a veríme, že sa nám podarí postupnými krokmi zlepšovať zázemie klubu pokiaľ ide o priestory, či o členskú základňu. Čo už ale nemáme pod kontrolou my, je baseball v širšom regióne, kde Košiciam jednoznačne chýba družstvo, s ktorým by sme vedeli spolu rozvíjať náš šport. Aj týmto by som chcel povzbudiť každého nadšenca baseballu v regiónoch, aby nás neváhal kontaktovať, pretože verím, že náš klub aj Slovenská Baseballová Federácia vie byť pri rozvoji veľmi nápomocná. 



Text: Max Martin – Akademik Košice

Fotky: Max Martin – Akademik Košice


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF