18.07.2022

Kvalifikácia ME - Finále

V rámci kvalifikácie ME sme odohrali celkovo 5 zapásov. V pvých troch zápasoch sme hrali s vynikajúcim výkonom, v štvrtom sme podali veľmi slušný výkon, ale bohužiaľ v poslednom zápase sa naše štastie otočilo. Spoliehali sme sa na kúzlo Jakuba Ižolda, na ktorého nadhody našli Maďari recept hneď v prvej zmene. My sme sa naopak nedokázali presadiť proti skvelo hádzajúcemu Seanovi Fekete.

Jakub síce svoj nadhod „zavrel“ a Maďari pridali už len 3 body, my sme ale skórovali len raz.

Nedokázali sme sa dostáť na méty, v žiadnej zmene sme nezačali s leadoffom na méte.

Do toho sme pridali tradične chyby v obrane, výsledok 1:8 zodpovedá pomerom na ihrisku. V nedeľu vyhral lepší súper.

Jeden zlý deň pripadol žiaľ práve na finále. 

Celkovo hodnotím turnaj rozporuplne, postup sme nevybojovali a základný cieľ, ktorý od nás čakal po minulom roku celé baseballové hnutie, sme nesplnili. Na druhej strane, zdlhodobého pohľadu hodnotím turnaj pozitívne. Turnaj sme odohrali s výrazne pozmeneným a omladeným kádrom. Oproti minulému roku chýbalo mnoho tradičných reprezentantov (stačí si porovnať zostavy z roku 2021 a 2022). Do sezóny sme ale vstupovali s cieľom priviesť do Áčka novu generáciu a to sa podarilo. Máme veľkú silu na pálke ale samozrejme najmladším zatiaľ chýba skúsenosť s pálením na nadhody špičkových nadhadzovačov. Naši nadhadzovači majú kvalitný základ, pre účasť v A kategórii ME je ale ešte treba vyzretejšie výkony (a hlavne pracovať na pomere B:S).

Tradične nás zráža obrana a chýbajúca konkurencia v poli. Hráčov mame šikovných, ale chýba im herná prax v ťažkých zápasoch a intenzívny tréning.

Na pálke nám chýba klasický leadoff a rýchlosť – Mali sme zámerne minimum pokusov o krádeže, využívali sme formu silových palkárov. Rozhodne sa budeme viac venovať nácviku ulievok a situačnému páleniu.

Napriek tomu že postup na ME 2023 nám nevyšiel, verím, že sme spravili výrazný krok smerom k postupu na ME 2025. Určite to bude s reprezentantmi, ktorí majú srdce a chuť reprezentovať, čo všetci hráči z tohoto kádra stopercentne preukázali.


Štatistiky zo zápasu


Jakub Ižold – najlepší nadhadzovač kvalifkácie ME v srbskom Belehrade
Matej Rudohradský – najlepší pálkar kvalifkácie ME v srbskom Belehrade

Záznam zápasu Slovakia vs. Hungary


Text: Matej Šišolák

YouTube: Serbian Baseball