09.07.2022

Reprezentácia mužov - kvalifikácia ME 2022

Slovenskú reprezentáciu čaká náročný turnaj a vôbec, vstupujeme do ťažkého obdobia. Po minuloročnom historickom úspechu z postupu a sklamaní z vypadnutia nás čaká úloha tím znovu „nakopnut“ a dodať mu potrebný impulz i motiváciu. Martin Brunegraf odviedol na pozícii managera v minulosti veľa skvelej práce a verím, že si konečne po rokoch rad zahrá turnaj, kde bude môcť byť, len ako hráč.

Tím prechádza generačnou výmenou, ktorú vnímam z pozície nového head coacha ako mimoriadne dôležitú, preto v ňom toho roku chýbajú mnohé známe mena či už z dôvodu nenominacie alebo vlastného rozhodnutia o ukončeníreprezentačnej kariéry. Každopádne cieľom je zapracovať do reprezentačného tímu mladých a baseballu oddaných hráčov, ktorí sa v prítomnosti skúsených harcovníkov môžu predviesť a etablovať v tíme tak, aby za par rokov tvorili oni spoľahlivú kostru národného tímu. Tohtoročná príprava bola poznamenala nedostatkom voľných termínov či nepriazňou počasia.

Napriek tomu odchádzame do Belehradu s cieľom zabojovať o najvyššie miesta, tak či tak, ale výhľady tímu vnímam v dlhšom časovom horizonte. Uspieť je samozrejme fajn a ja nikdy necestujem na žiaden turnaj bez najvyšších cieľov, ale nie je to jediné kritérium hodnotenia misie slovenskej reprezentácie mužov 2022-2025.

Kľúčovým slovenským problémom je už niekoľko rokov úzka základňa a úroveň najvyššej domácej súťaže, preto niet divu, že tím doplňujú aj hráči z českej najvyššej súťaže a tradične Jakub Ižold pôsobiaci v USA. Domácou základnou je potom bratislavský tím Apolla, ktoré nedávno vybojovalo skvelý úspech na klubovej úrovni a mladí hráči z Trnavy, ktorí sa dobre ukazujú napríklad na kvalifikácii ME U18 v Trnave.


WBSC EUROPE – ROZPIS A VÝSLEDKY


Text: Matej Šišolák