03.08.2021

Poďakovanie prezidenta SBF

Majstrovstvá Európy kadetov – U15

Milí priatelia,

pred vyše týždňom sa skončili majstrovstvá Európy kadetov – U15 ako sa táto kategória nazýva na medzinárodnej úrovni. Podujatie zorganizovali spolu dve krajiny Česko a Slovensko v zastúpení Českej baseballovej asociácieSlovenskej baseballovej federácie. Turnaj sa konal v dvoch mestách – v Brne a v Trnave. V každom so spomínaných miest sa hrala jedna z dvoch základných skupín a finálová časť sa odohrala v Brne. Na turnaji sa zúčastnili aj naši reprezentanti a v „domácej“ trnavskej skupine ich čakali 3 súperi. Taliansko a Holandsko boli súperi z kategórie tých najlepších a dlhodobo najúspešnejších baseballových krajín Európy. Výsledky zodpovedali kvalitatívnemu rozdielu spomínaných krajín a nášho výberu. Podarilo sa však v každom zápase našim reprezentantom zaznamenať aspoň bod čo môže byť prísľubom do budúcnosti, že aj proti kvalitným súperom vieme skórovať. Tretím súperom bolo Rakúsko, na ktoré si naši zverenci brúsili zuby. Víťazstvo nad týmto súperom nám mohlo zabezpečiť zotrvanie v elitnej A-kategórii.

Ako sa neskôr ukázalo Holandsko a Taliansko sa tento rok stretli „len“ v zápase o tretie miesto. Našim sa podarilo zdolať tím Rakúskanakoniec obsadili 6. miesto.



Chcem sa týmto poďakovať najmä Baseballovému klubu Angels Trnava, ktorý zabezpečoval veľkú časť trnavskej skupiny po organizačnej stránke. Moje poďakovanie patrí členom klubu, rodičom, dobrovoľníkom, mestu Trnava, Trnavskému samosprávnemu kraju, sponzorom, generálnemu sekretárovi SBF a ostatným, ktorí prispeli k veľmi dobrej úrovni skupiny v Trnave. Chválou nešetrili ani tzv. oficiáli – čo sú komisári a rozhodcovia. Veľmi si pochvaľovali prostredie, ubytovanie a stravu. Taktiež sa im veľmi páčilo aj historické mesto Trnava. Všetko to môžem potvrdiť „z prvej ruky“, keďže som sa na turnaji zúčastnil ako rozhodca.

Zvlášť si moje poďakovanie zaslúžia všetci reprezentanti, ktorí najmä v zápase s Rakúskom ukázali svoju bojovnosť a tiež to, že baseball hrať vedia. Určite získali mnoho nových skúseností a chuť do ďalšej tvrdej práce. Poďakovanie patrí trénerom U15 a tiež celému realizačnému tímu.

Verím, že v budúcnosti budeme pokračovať v usporadúvaní rovnako kvalitných turnajov.


Ďakujem a prajem veľa ďalších úspechov.

Mojmír Jankovič

Prezident SBF a medzinárodný rozhodca