05.07.2021

Poďakovanie prezidenta SBF

Kvalifikácia ME mužov 2021


Milý priatelia, byť súčasťou dejín, aj keď len tých slovenských a baseballových je veľký zážitok! Historický úspech slovenského baseballu. Áno jedine takto sa dá nazvať minulotýždňový postup našich mužov do elitnej 16 člennej A skupiny majstrovstiev Európy.

Za týmto úspechom je skrytá dlhodobá práca, túžba a odhodlanie mnohých či už hráčov, trénerov, funkcionárov alebo aj rodičov, ktorí podporovali svoje ratolesti od útleho veku. Baseball je súčasťou slovenského športu už 30 rokov vo svojej organizovanej podobe. Som veľmi rád, že som mohol byť celý čas jeho súčasťou až po tieto krásne okamihy, ktoré sa udiali v sobotu vo finále kvalifikácie. Slovensko porazilo svojho súpera z Írska 12:2. Aj keď výsledok vyzerá jednoznačne nebol to jednoduchý zápas. Všetkým, ktorí sa priamo pričinili o tento úspech na ihrisku, členom reprezentačného družstva to veľmi prajem a blahoželám.

Nezabudnime však ani na tých, ktorí sa o tento postup pokúšali už od roku 1994. Veľmi blízko k postupu do A skupiny malo Slovensko aj pred Olympijskými hrami v Aténach v roku 2004, keď vo finále kvalifikácie podľahlo Grécku, ktoré bolo posilnené mnohými naturalizovanými hráčmi, kvôli neskoršiemu štartu tejto krajiny na olympijskom turnaji. Moja veľká vďaka patrí aj klubom, ktoré vychovávali a dodávali do reprezentácie kvalitných hráčov nie len v mužskej kategórii, ale aj žiakov do 12 rokov, kadetov do 15 rokov, juniorov do 18 rokov a takmer „hotových“ hráčov do 23 rokov. V kategóriach U12 a U15 a juniorom sa Slovensku do A skupiny už prebojovať podarilo. Medzi tieto kluby patria Angels Trnava, Apollo Bratislava, Outmen Skalica, Toreros Topoľčany, Seals a Crows Košice, Maceitos Jelka a samozrejme v minulosti to boli kluby ako Desperados Levice, Spiders Bratislava, Fighting Flies Bratislava, KŠK Felo Bratislava, Žilina, Nitra a mnohé iné.

Niektoré z týchto klubov už neexistujú, iné fungujú a vychovávajú nové nádeje. Verím, že tento úspech bude motiváciou pre ďalšiu tvrdú prácu v kluboch. Chlapci bojovali srdcom, dali do hry všetky svoje schopnosti a zručnosti. Ukázali ako sa bojuje. Bol som súčasťou všetkých kvalifikačných turnajov od roku 1994. A to srdce a vôľa po úspechu bola v každom, kto niekedy nastúpil v drese, na ktorom bol nápis „Slovakia – Slovensko“. Tiež som tento dres obliekol tak viem o čom hovorím. Moje poďakovanie partrí organizátorom turnaja klubu Apollo Bratislava, Slovenskej baseballovej federácii na čele s generálnym sekretárom Františkom Buntom, Ministerstvu školstva a športu SR, mestskej časti Podunajské Biskupice, dobrovoľníkom, fanúšikom na tribúne a pri obrazovkách, majstrom, ktorí nám zabezpečovali prenosy zo zápasov a mnohým iným.

Ďakujem a prajem veľa ďalších úspechov.

Mojmír Jankovič

Prezident SBF a medzinárodný rozhodca