06.04.2021

História baseballu na Slovensku – 1991 (Slovenská reprezentácia)

V roku 1991 sa tiež po prvýkrát predstavilo reprezentačné družstvo Slovenska v baseballe.  Bolo to v čase, keď Slovensko ešte nefigurovalo ako samostatný štát, stále sme boli súčasťou Českej a Slovenskej federatívnej republiky. No napriek tomu sa reprezentačný výber zúčastnil niekoľkých turnajov. 


Mužská reprezentácia tvorená výberom najlepších ligových hráčov sa predstavila na turnaji „Pohár oslobodenia Ostravy“ (10.-12.05.1991). Na turnaji sa zúčastnilo 5 ligových tímov z Čiech, Moravy a Rakúska. Doplnili ich 3 reprezentačné výbery z Rakúska, Poľska a Slovenska. Z piatich zápasov na turnaji sme nevyhrali ani jeden. Oveľa dôležitejšie boli však skúsenosti z medzinárodného merania síl v tomto športe. Treba si uvedomiť, že reprezentačný výber odcestoval do Ostravy po necelých 2 mesiacoch od začiatku 1. Baseballovej súťaže v dejinách Slovenska.



Ďalším turnajom bolo trojstretnutie národných tímov Čiech, Moravy a Slovenska v Prahe (24.-25.05.1991). Cieľom turnaja bolo vybrať hráčov do vtedajšej československej reprezentácie. Zo slovenských hráčov sa to podarilo R. KupkoviK. Reindlovi čo bol obrovský úspech. Do reprezentácie boli vybratí hráči zo všetkých družstiev vtedajšej BBL.



Tretím podujatím v tomto roku bol výjazd reprezentačného výberu Slovenska do USA (16.06.-02.07.1991). Kritérium pre hráčov bol vek do 19 rokov, pretože výber sa zúčastnil turnaja juniorov. Pobyt v USA sa skladal z týždňového sústredenia v meste Binghamton a zo samotného turnaja v tom istom meste. Počas pobytu odohral výber celkom 14 zápasov s domácimi americkými celkami ale aj zápas s Holandskom a vtedajším Sovietskym zväzom, no bohužiaľ bez výhry. Napriek výsledkom účastníci neboli sklamaní, pretože sa mohli stretnúť s naozajstným baseballom a to na americkej pôde a zároveň sa naučiť množstvo nových vecí, ktoré by im na Slovensku trvali omnoho dlhšie. Zaujímavosťou bolo, že sa na výjazde zúčastnil aj slovenský novinár P. Buček zo vtedajšieho bratislavského Večerníka. Týmto spôsobom sme boli na Slovensku denne informovaný o dianí „za veľkou mlákou“.



Rok 1991 bol teda rokom zrodenia slovenskej reprezentácie v baseballe. Síce zatiaľ len v kategórii mužov a juniorov, ale v ďalších rokoch pribudli aj ostatné kategórie. Obzvlášť významným sa pre Slovensko stal rok 1993, ktorý je spojený s kategóriou žiakov. O tom však v budúcom článku.


Vysvetlivky: 

Binghamton = mesto v USA – viac info

BBL = Bratislavská baseballová liga – oficiálna slovenská súťaž 1991


Zdroje: Baseballová ročenka ´91, internet

Text: Mojmír Jankovič

Fotoarchív: Gabriel Reindl