23.03.2021

História baseballu na Slovensku – rok 1991

Dňa 23. marca 1991 teda pred 30-timy rokmi sa uskutočnil prvý baseballový zápas BBL – Bratislavskej baseballovej ligy. Proti sebe v  predkole nastúpili družstvá Bumble-Bees Bratislava a Ekonóm Indians Bratislava. 

Zavŕšilo sa tak veľké úsilie vtedy najmä nadšencov baseballu na Slovensku mať vlastnú súťaž v tomto pre nás úžasnom športe, ktorý má svoje domovské miesto hlavne za „veľkou mlákou“.

„Po prvýkrát sme sa zišli oficiálne 17.1.1991. Tu sme sa dohodli na našom názve BBL a na systéme súťaže. Čiže dátum vzniku baseballu na Slovensku je 17.1.1991.

Prvú tlačovku sme mali 13.3.1991. Hoci sme boli v početnej prevahe oproti novinárom, vzbudili sme väčší záujem ako sme predpokladali“

Citované z pera Branislava Strečanského, vtedajšieho prezidenta BBL ako to opísal v prvej baseballovej ročenke ´91.

Prvého ročníka súťaže BBL sa zúčastnilo 7 seniorských družstiev: Ekonóm Indians Bratislava, Flying Panthers Trnava, Bumble-Bees Bratislava, STU Bratislava, KŠÚ Felo Bratislava, Ekonóm Dravce Bratislava a Ball-Busters Bratislava. V rovnakom poradí sa družstvá aj umiestnili v súťaži.

Konečné poradie BBL 1991Družstvo
1.Ekonóm Indians Bratislava
2.Flying Panthers Trnava
3.Bumble Bees GIH Bratislava
4.STU Bratislava
5.KŠU Felo Bratislava
6.Ekonóm Dravce Bratislava
7.Ball Busters GIH Bratislava

Ekonóm Indians Bratislava
Ekonóm Indians Bratislava
Flying Panthers Trnava
Flying Panthers Trnava
Bumble Bees GIH Bratislava
Bumble Bees GIH Bratislava
STU Bratislava
STU Bratislava
KŠÚ Felo Bratislava
KŠÚ Felo Bratislava
Ekonóm Dravce Bratislava
Ekonóm Dravce Bratislava
Ball Busters GIH Bratislava
Ball Busters GIH Bratislava

Štyri z týchto družstiev zároveň odohrali aj juniorskú súťaž. Tiež sa odohrala žiacka súťaž, v ktorej sa predstavilo päť družstiev.

Seniorská a juniorská súťaž sa odohrala na škvárovom ihrisku na Bajkalskej ulici pri dnes už neexistujúcej nafukovacej hale (na jej mieste stojí dnes Športová hala Elán). Tiež už neexistuje škvárové ihrisko – dnes je z neho trávnatá tréningová plocha. Nenájdete už ani vychýrené „stánky“ na autobusovej stanici Bajkalská, kde sme si pred a po zápasoch kupovali občerstvenie. Na mieste stánkov a stanice sa dnes vypínajú Tri veže. 

Zaujímavosťou je , že žiadne z družstiev (pod svojim bývalým názvom) už dnes neexistuje. Niektorí hráči z prvej sezóny, ale stále aktívne hrajú alebo rozhodujú či zapisujú prípadne sa podieľajú na fungovaní súčasného slovenského baseballu ako trénerifunkcionári

Bol to skvelý štart organizovaného baseballu na Slovensku. Asi nikto nezabudne na prvú sezónu a veľa z nás si aj s nostalgiou spomenie na škvárové ihrisko. A najmä na to: „Že odev (rozumej dres), ktorý raz bol na škvárovom ihrisku oblečený nikdá už bielym sa viac nazývati nemohol.“ (Dokonca ani s použitím obrovskej bieliacej sily známych pracích práškov!)


BBL - Súťaž
BBL – Súťaž
BBL - Súťaž
BBL – Suťaž
Klinika - Jim Jones
Klinika – Jim Jones
Reprezentačný výjazd - Ostrava, Česká Republika
Reprezentačný výjazd – Ostrava, Česká Republika
Reprezentačný výjazd do USA
Reprezentačný výjazd – New York, USA

Tridsať rokov prešlo ako voda. Dnes sa hrá baseball na Slovensku na vyššej úrovni aj na lepších ihriskách. Taktiež materiálne aj finančné vybavenie družstiev je neporovnateľné. Spomienky a zážitky z prvých zápasov a z prvej „naozajstnej“ baseballovej súťaže nám zostanú a tým neskôrnarodeným, čo ich nemohli zažiť ich pripomíname aspoň takýmto spôsobom.

Text: Mojmír Jankovič

Fotoarchív: Gabriel Reindl

Zdroj: Ročenka BBL 1991