03.01.2018

Kvalita Made in Slovakia

Rozhovor s Adamom Mackom,

mladým a talentovaným nadhadzovačom zo Slovenska

Kto je Adam Macko?

Chalan, ktorý miluje hru s bielou loptičkou so 108 švíkmi. Narodil som sa v Bratislave v Decembri 2000. Mám rád šport a byť aktívnym. Začal som navštevovať ZŠ Podzáhradná v Bratislave. Pôsobila tam Grétka Pakšiová a hrá sa tam baseball.

 

Baseball-ové začiatky?

Začal som hrávať T-ball ako 7-ročný. O niečo neskôr sa ma Grétka spýtala, či chcem nahadzovať. Súhlasil som a tak ma postavila na kopec. Odvtedy sa začala moja závislosť k tomu nie príliš vysokému kopcu, ktorý pre mňa momentálne znamená celý svet. Bolo to úžasné hrať za BK Apollo pod krídlami Grétky (Pakšiová), Kokiho (Matej Kokavec), Borora (Tomáš Borároš) a Mateja Romana.

Ako 11-ročného ma rodičia zobrali na takmer 2-ročnú „dovolenku“ do Írska, z ktorej sme sa ale už na rodnú hrudu nevrátili. Tam som sa naučil anglicky, keď jediné čo som vedel bolo „yes“, „no“, „thank you“. Usadili sme sa v Bray, neďaleko od Greystones, kde pôsobí baseball-ový klub Greystones Mariners. Hral som 2 sezóny v kategórii žiakov pod vedením trénerov Michael Quilty a Steve Coronella. V tom čase sa mi začal páčiť Justin Verlander.

V lete 2013 sa však uskutočnila ďalšia zmena, tentoraz zmena kontinentu. Z Európy sme sa presťahovali do Alberty v Kanade do mestečka Stony Plain, kde bývame doteraz. Naši ma prihlásili na zopár kempov a na jednom z nich ma objavil Kevin Inch – hlavný tréner Spruce Grove White Sox Bantam AAA. Začal som okamžite hrať AAA baseball a môj novým vzorom sa stal David Price.

 

Kde momentálne pôsobíš ?

Moje úspechy z druhého roka v bantam a následne v midget v miestnom tíme spôsobili o mňa vážny záujem v baseball-ových akadémiách. Aj vo Vauxhall Academy of Baseball. Stal sa zo mňa “pitcher only” za Vauxhall Jets.

Vauxhall je veľmi malé mestečko na juhu Alberty, ktoré ma len zopár sto obyvateľov. Akadémia je fyzicky spojená so strednou školou, je to jedna budova. Hlavný tréner, Les McTavish, dáva každý rok dohromady tím, ktorý tvorí 22 hráčov a sú vyberaní z celej Kanady. Ako sám hovorí – naším cieľom nie je mať najlepších hráčov, našim cieľom je mať najlepších hráčov pre náš program. Riadia sa heslom „Better person, better player“. Keď so tam prišiel, spýtal sa ma čo sa mi páči. Vravím, Justin Verlander ale už viac pracujem na štýle Davida Price-a. Pousmial sa a hovorí – myslím, že je čas nájsť štýl Adam Macko.

Nehráme v žiadnej lige, ale cestujeme za hrami na rôzne miesta v Kanade a USA. Zúčastňujeme sa samozrejme rôznych turnajov. Vauxhall je to najlepšie čo ma zatiaľ stretlo. Tréner McTavish ma strašne veľa naučil, ukázal mi ako pracovať lepšie a šikovnejšie. Pomáhajú mu v tom Jim Kotkas a Joel Blake.

 

Úspechy, ciele

Prvá sezóna vo Vauxhall mi vyšla veľmi dobre. Moja kombinovaná ERA bola 1.62, zopár no-hitter a complete games, zopár strajk-outov :-). Aj v druhom roku bantam a prvý rok midget mi vyšiel super, ale Vauxhall baseball mi otvoril dvere doširoka.

Na konci prvého roku vo Vauxhall Academy of Baseball ma hlavný tréner McTavish navrhol do amerického tímu Rawlings Southeast 16U National. A tak vďaka nemu som ako 16-ročný mohol hrať na 6 týždňovej zmesi turnajov Perfect Game v Atlante, Georgii.

V jednej hre mi namerali môj top fastball 89 MPH. Moja zatiaľ najlepšia hra bola v deň, keď Kanada oslavovala svoje 150-te narodeniny, Canada Day 150. Bol to no-hitter complete game, s prvým nadhodom o polnoci, oproti veľmi silnému tímu Houston Kyle Chapman. 3 walky ma delili od Perfect Game. Vyhrali sme 1-0.

Keď som sa vrátil z Ameriky môj domáci team, Parkland Twins, začal hrať turnaj o najlepší team provincie Alberta – Provincials. Odhádzal som semifinálovú hru proti St. Albert Cardinals. Vyhrali sme 6-1 a volali sme to „malé finále“, nakoľko to bol zápas proti najlepšie umiestnenému tímu v lige. Náš tím skončil prvý a teda počas troch rokov hrania za Spruce Grove mám doma 2 zlaté medialy ako Provincial Champion.

Za Vauxhall Jets som mal najkratší inning v mojom živote – 4 nadhody (4 strajky) a inning sa skončil za menej ako 90 sekúnd.

Hral som 4x za Team Alberta – Western Canada Summer Games 2015, Canada Cup 2016, Blue Jays tournament T12 2016 a Blue Jays tournament T12 2017. Ak by som mal kanadský pas, mohol by som hrať za Team Canada 2017.

Od času v Perfect Game mám aj zopár známych, ktorí sa pohybujú okolo profesionálneho baseball-u v Atlanta Braves. Po americkom turnaji v Atlante sa mi začali ozývať tréneri z univerzít a skauti. Bol som v kontakte s niečo viac ako desiatimi školami, ale okruh som zúžil na tri. Z nich som si vybral Purdue University v Indiane, USA, kde som dostal plné štipendium.

Môj maturitný ročník je 2019 a v tejto vekovej kategórii som podľa Perfect Game 68-my medzi nahadzovačmi a podľa Canadian Baseball Network (hodnotenie v rámci Kanady) ako draft pick číslo 4 celkovo a číslo 1 medzi nahadzovačmi.

Neviem čo bude za mesiac, rok či desať, ale stále pracujem na tom, aby som sa dostal čo najďalej. Dávam si ciele, ktoré viem splniť v dohľadnej dobe. Je to viac kontrolovateľné, ako len o niečom snívať. Už však viem, že budem hrať college baseball a to je dobrý signál. Či to dotiahnem niekam ďalej sa uvidí neskôr, podstatné je, aby som ostal zdravý.

 

V júni 2019 budem spolu s rodičmi a známymi sledovať MLB draft. Môžem vám sľúbiť, že vám dám vedieť ako to dopadlo :-).

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor.

Adam